2018 / Valokeilassa

Wiki Loves Monuments – maailman suurin valokuvauskilpailu

Hannu Häkkinen

Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailuun otti vuonna 2018 osaa yli 12 000 valokuvaajaa melkein 250 000 valokuvalla eri puolilla maailmaa. Suomessa osallistujia oli 109 ja kuvia kertyi melkein 3 500. Kilpailu rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen maailman suurimpana valokuvauskilpailuna vuonna 2012. Suomen osakilpailussa kerättiin valokuvia suojelluista rakennuksista, valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista ympäristöistä ja arkeologisista kohteista.

Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto järjestävät joka vuosi syyskuussa kansainvälisen kulttuuriperintöä dokumentoivan Wiki Loves Monuments -valokuvakilpailun Suomen-osakilpailun. Kilpailuun osallistutaan tallentamalla kuvat kilpailun verkkosivujen kautta. Osallistujia varten verkkosivuille on koottu kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti dokumentoimaan.

Vuoden 2018 kotimaisen kilpailun erityisteemana olivat historiallisten valokuvien jälleenvalokuvaaminen sekä vuoden 1918 sotaan liittyvät paikat. Kun historiallinen valokuva kuvataan uudelleen, vanhan valokuvan näkymä kuvataan mahdollisimman tarkasti sellaisena kuin se näyttäytyy nykyhetkessä. Vanhoista ja uusista kuvista muodostuu ennen ja nyt -kuvapareja. Jälleenvalokuvauksen apuna on Ajapaik-mobiilisovellus, jonka avulla voi löytää ja paikantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden Finna.fi-palvelussa julkaistuja historiallisia valokuvia sekä kohdentaa vanhan valokuvan näkymän uudelleen kuvausta varten mobiililaitteen ruudulla. Jälleenvalokuvauksen kautta historialliset paikat, tapahtumat ja ilmiöt tulevat osaksi arkiympäristöämme.

Wiki Loves Monuments -kilpailun keskeisenä päämääränä on lisätä kulttuuriperinnön tunnettavuutta. Tarkoituksena on valokuvaamalla tehdä näkyväksi meitä ympäröivä ainutlaatuinen rakennettu kulttuuriympäristömme ja siinä tapahtuva muutos. Valokuvauskilpailun kautta ihmisillä on mahdollisuus osallistua keskusteluun kulttuuriperinnön merkityksistä ja arvoista. Yhdessä tekemällä voimme dokumentoida laajasti rakennettua ympäristöä. Tulokset ovat vapaasti kaikkein hyödynnyttävissä ja käytettävissä. Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailussa kuvataan Suomen kulttuuriperintö maailmankartalle.

Wiki Loves Monuments on vuodesta 2010 järjestetty maailman suurin valokuvakilpailu, johon vuonna 2018 osallistui maailmanlaajuisesti yli 12 000 valokuvaaja noin 250 000 kuvalla. Kilpailu rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen maailman suurimpana valokuvauskilpailuna vuonna 2012. Vuonna 2018 valokuvakilpailu järjestettiin toista kertaa Suomessa. Suomen osakilpailussa kerättiin valokuvia suojelluista rakennuksista, valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista ympäristöistä ja arkeologisista kohteista. Kilpailun satoa julkaistaan Wikipediassa, missä kuvat ovat kaikkien vapaassa käytössä. Osa valokuvista tallennetaan Museoviraston kuvakokoelmiin pysyvää säilyttämistä varten. Näin taataan kulttuurihistoriallisesti merkittävän, vapaasti jatkokäytettävän nykydokumentoinnin pysyvä säilyminen tuleville polville.

Ahlaisten kylä Porissa
Ahlaisten kylä Porissa. Kuva: Htm (CC BY-SA 4.0).
Uspenskin Katedraali Kuutamoyönä
Uspenskin katedraali Helsingissä. Kuva: Marit Henriksson (CC BY-SA 4.0).
Jyväskylän uimahalli
Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän uimahalli.
Kuva: Tiia Monto (CC BY-SA 4.0)
Amos Rex ja skeittaaja
Skeittaaja liukuu pitkin taidemuseo Amos Rexin kattorakennelmaa Helsingin Lasipalatsinaukiolla.
Kuva: Zache (CC BY-SA 4.0)
Björkö
Björkön kylämaisema; rakennettu kulttuuriympäristö Mustasaaressa.
Kuva: Anna Katriina Puikko (CC BY-SA 4.0)
Silta Taipaleen kanavan yli
Silta Taipaleen kanavan yli (valtatie 23) Varkaudessa.
Kuva: Tiia Monto (CC BY-SA 4.0)
Göstan paviljonki
Göstan paviljonki Gösta Serlachiuksen taidesäätiön taidemuseo Göstassa Mäntässä.
Kuva: Tiia Monto (CC BY-SA 4.0)
Hangon huviloita meren rannalla
Hangon Itäisen kylpyläpuiston huvila-alue.
Kuva: Maaritti Siitonen (CC BY-SA 4.0)
Harmaakivikirkko
Pälkäneen rauniokirkko.
Kuva: Teuvo Salmenjoki (CC BY-SA 4.0)
Kansalliskirjaston eteläinen lukusali Helsingissä
Kansalliskirjaston eteläinen lukusali Helsingissä.
Kuva: Marit Henriksson (CC BY-SA 4.0)
Hietalahden telakka
Hietalahden telakka Helsingissä 19.8.2018.
Kuva: Marit Henriksson (CC BY-SA 4.0)
Kansalliskirjasto
Kansalliskirjasto.
Kuva: Ranerana (CC BY-SA 4.0)
Patruunan Pytinki Verlassa
Verlan ruukkikylän patruunan pytinki.
Kuva: Maaritti Siitonen (CC BY-SA 4.0)
Pieksämäen rautatieasema
Pieksämäen rautatieasema.
Kuva: Tiia Monto (CC BY-SA 4.0)
Vanha Voimalaitos
Vaajakosken vanha vesivoimalaitos.
Kuva: Teuvo Salmenjoki (CC BY-SA 4.0)

Wiki Loves Monuments -kuvat Suomesta 2018: https://commons.wikimedia.org/...

Wiki Loves Monuments kuvia 2018 eri puolilta maailmaa https://commons.wikimedia.org/...

Finna-palvelu: https://finna.fi